Jaarverslag 2017

#DD6013

Onderzoekers binnen het Erasmus MC-Sophia kunnen bij het Sophia Fonds subsidiëring aanvragen voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Een internationaal samengestelde Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) beoordeelt deze aanvragen één keer per jaar op hun wetenschappelijke waarde.

left
aan

Deskundige beoordeling aanvragen Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers binnen het Erasmus MC-Sophia kunnen bij het Sophia Fonds subsidiëring aanvragen voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Een internationaal samengestelde Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) beoordeelt deze aanvragen één keer per jaar op hun wetenschappelijke waarde.

Het bestuur van het Sophia Fonds biedt de best beoordeelde projecten vaak meerjarige ondersteuning aan. Andere goed beoordeelde projecten komen op de verlanglijst van Sophietje. De Stichting Vrienden van het Sophia probeert daarvoor externe steun te genereren. Dat doet ze door deze onderzoeken onder de aandacht te brengen bij externe fondsen en bij bedrijven en particulieren die in actie willen komen voor het Sophia.
 

De Wetenschappelijke Advies Raad

Deze raad wordt gevormd door vooraanstaande medici. In 2017 bestond de WAR uit de volgende leden:

 • Prof. Dr. S.D. Davis (Stephanie) 
  Kinderlongarts, Rily Hospital for Children at IU Health, Indianapolis, Unites States.
 • Prof. S.M. Stick (Steve)
  Klinisch professor kindergeneeskunde, Princess Margaret Hospital for Children, University of Western Australia.
 • Prof. dr. M. Offringa (Martin) 
  Neonatoloog en epidemioloog, The Hospital for Sick Children, Toronto, Canada.
 • Prof. dr. P. De Coppi (Paolo) 
  Kinderchirurg in Great Ormond Street Hospital (GOSH) London UK.
 • Prof. dr. J.M. Wit (Jan Maarten) 
  Hoogleraar Kindergeneeskunde/-kinderendocrinologie - Leids Universitair Medisch Centrum, Nederland.
 • Prof. dr. P. Shaw (Philip) 
  Earl Stadtman onderzoeker in the Neurobehavioral Clinical Research Section of the National Human Genome Research Institute in Bethesda, United States.
 • Prof. dr. J. van Gijn (Jan) 
  Emeritus hoogleraar en afdelingshoofd Neurologie van het UMC Utrecht, Nederland.
 • Prof. dr. J.P. Mackenbach (Johan) 
  Hoogleraar Erasmus MC en Afdelingshoofd Maatschappelijke Gezondheidszorg, Rotterdam, Nederland.

Sophia is nieuwsgierig

Wereld van onderzoek en nieuwsgierigheid

Al jaren verrichten de specialisten en onderzoekers van het Sophia baanbrekend werk. En verleggen zij grenzen op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg. Hierdoor komt er meer kennis over het voorkomen of beter behandelen van ziekten.

Regelmatig is het Sophia het eerste ziekenhuis waar nieuwe behandelmethoden, onderzoeken en apparatuur worden toegepast. Het kinderziekenhuis is toonaangevend en behoort op het gebied van zorg en onderzoek tot de absolute wereldtop. Dit is te zien in de vele wetenschappelijke publicaties in magazines als Nature Medicine, The Lancet en The British Medical Journal.

Ook onderzoek bij gezonde kinderen

In 2001 is het project Generation R gestart. In dit project worden de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende Rotterdamse kinderen onderzocht. Zij worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun vroege volwassenheid gevolgd. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich beter ontwikkelt dan het andere. Door factoren te onderzoeken die deze ontwikkeling kunnen bevorderen, levert Generation R een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en zorg voor alle kinderen en hun ouders in Nederland. Meer informatie vindt u hier.

Vervolgproject Generation R Next

In 2017 is het vervolgproject Generation R Next gestart. Omdat zwangerschappen heel verschillend verlopen, begint dit onderzoek al vóór de zwangerschap, dus bij de ouders. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag waarom sommige vrouwen wel gemakkelijk en andere vrouwen moeilijk of helemaal niet zwanger worden. Daarna volgt het onderzoeksproject deze kinderen in de baarmoeder en na hun geboorte. Dat gebeurt met alle nieuwe technieken en inzichten. Financiering van dit project vindt voor een deel plaats met de opbrengst van het evenement Sporten voor Sophia uit 2015. Meer informatie vindt u op de website over Generation R Next

 

#10AA87

'We begrijpen nu beter waarom sommige kinderen niet goed genoeg op de huidige therapieën reageren' 
Sharon Veenbergen onderzoekt de ziekte van Crohn.

Sharon
aan

Een groot percentage van kinderen met de ziekte van Crohn reageert niet goed genoeg op de huidige therapieën. In sommige gevallen zelfs met gevolg dat een deel van hun darm moet worden verwijderd. Reden voor senior post doctoraal researcher Sharon Veenbergen van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis om dit type ontsteking bij deze kinderen te onderzoeken. Onderzoek dat in 2014 van start kon dankzij aanvullende financiering vanuit het Sophia Fonds.

Het onderzoek loopt tot eind juni 2018. ‘Als we beter in beeld hebben welke kinderen niet goed genoeg reageren, kunnen we mogelijk onze therapieën daarop aanpassen en een operatie uitstellen of zelfs voorkomen’, legt Sharon uit.


Defect in de darmen

‘We kijken onder meer naar het afweersysteem bij hele jonge kinderen die vanaf het eerste levensjaar een ontsteking in de darm ontwikkelen en onderzoeken welk genetische component daaraan ten grondslag ligt. Welk eiwit is belangrijk bij het ontstaan van een defect in de darmen? Zo krijgen we inzicht in het ontstaan van een ontsteking. Met die informatie kunnen we onderzoeken of er bij oudere kinderen een soortgelijke ontsteking in de darmen plaatsvindt. En dan vooral bij de groep die niet op de huidige therapie reageert of later opnieuw ontstekingen krijgt. We ontdekten hierbij dat het ontstekingsbevorderende eiwit IL-1β verhoogd aanwezig is in een deel van de patiënten. Over dit eiwit is al veel bekend bij andere ziektebeelden. Het stimuleert bijvoorbeeld ook ontstekingen in sommige kinderen met reuma.’

Ook bij volwassenen

Het onderzoek richt zich met name op kinderen. ‘We gebruiken daarvoor het materiaal, bloedmonsters en weefsels, van Crohn-patiënten die via studies van het laboratorium Kindergeneeskunde zijn verzameld. Maar we verwachten eenzelfde beeld ook bij volwassenen te zien. Dus als er meer opties zijn voor behandeling, is dat ook goed nieuws voor volwassenen met de ziekte van Crohn. Dan kunnen we hopelijk op lange termijn bij meer personen voorkomen dat een deel van de darm moet worden verwijderd.’Sharon Veenbergen, senior postdoctoraal researcher


Blij met Sophia Fondsen

Ik ben erg blij met de steun vanuit de Sophia Fondsen die we in 2014 hebben ontvangen’, vertelt Sharon verder. ‘Het wordt voor dit soort projecten steeds lastiger om financiën binnen te halen. Er komen namelijk behoorlijk veel aanvragen binnen, terwijl er maar relatief weinig geld beschikbaar is voor financiering. Het voorwerk was bij de start nog te beperkt om voor Europese beurzen in aanmerking te komen. Dat kan alleen als je na een stevige studie kan laten zien waarom jouw onderzoek zo belangrijk is. Die kans op financiering voor verder onderzoek is er nu wel en de interesse vanuit Europa is er ook, nu we hebben aangetoond wat we doen en waarom dat zo belangrijk is. Inmiddels hebben we met geld van de European Crohn’s and Colitis Organisation en de International Organization for the Study of Inflammatory Bowel Disease een vervolgonderzoek kunnen starten. Tegelijkertijd bood deze financiële steun van het Sophia Fonds ons een unieke kans om hier intern bij het Sophia Kinderziekenhuis specifiek voor de kindergeneeskunde betekenisvol onderzoek te verrichten.

'Dankzij de steun van het Sophia Fonds kunnen we dit soort baanbrekend onderzoek uitvoeren’

Dankzij uw bijdrage levensreddend onderzoek naar hartritmestoornissen

Dankzij de vele giften van bedrijfsvrienden, kon de Stichting Vrienden van het Sophia bijdragen aan levensreddend onderzoek naar hartritmestoornissen. Meer weten? Bekijk hier de video.

Groot succes Lichtjesactie maakt meer onderzoek naar autisme mogelijk

Heel veel scholieren liepen in 2017 mee met de Lichtjestocht, als onderdeel van onze Lichtjesactie. Mede dankzij hun bijdrage is er meer onderzoek naar autisme mogelijk

#37B1C9

In 2017 zijn we gestart met werving van extra geld voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Het extra geld was onder meer bestemd voor een studie naar hartritmestoornissen bij kinderen en een onderzoek naar de ziekte van Crohn.

aan

Terugblik 2017: extra geld voor Crohn en hartritmestoornissen

In 2017 zijn we gestart met werving van extra geld voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Het extra geld was onder meer bestemd voor een studie naar hartritmestoornissen bij kinderen en een onderzoek naar de ziekte van Crohn.

De Stichting Vrienden van het Sophia heeft het geld bij elkaar gekregen door inkomsten vanuit acties van donateurs en aanvragen bij vermogensfondsen. De betrokken artsen zetten zich hierbij in als ambassadeur. Ze geven in deze rol presentaties en zijn tijdens evenementen aanwezig. Door de acties van donateurs werd onderzoek naar hartritmestoornissen (140.000 euro) financieel mogelijk. De werving voor het onderzoek naar de ziekte van Crohn leverde tot op heden 62.500 euro op. Dit krijgt in 2018 een vervolg.

Financiering 64 lopende onderzoeken

Op dit moment lopen er 64 onderzoeken. Daarvan zijn er 12 in 2017 gestart. We lichten er enkele uit:

 1. Onderzoek naar kinderen met Sikkelcelziekte
  Jaarlijks worden er wereldwijd 300.000 kinderen geboren met Sikkelcelziekte. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis behandelt deze kinderen. Sikkelcelziekte is een erfelijke en ongeneeslijke bloedziekte die gepaard gaat met ondraaglijke pijnaanvallen door verstopping van de bloedvaten. De ziekte veroorzaakt schade aan alle organen en infecties kunnen levensbedreigend verlopen. Patiënten worden vaak niet ouder dan 45 jaar. In 2017 startte onderzoek naar vernieuwende behandelmethoden zoals gentherapie en beenmergtransplantatie. Daarmee hopen we de levensverwachting van deze kinderen te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
   
 2. Onderzoek bij kinderen met ernstige afwijkingen aan de luchtwegen
  Jaarlijks worden er in ons land vele honderden kinderen met afwijkingen aan hun luchtwegen geboren. De gevolgen hiervan zijn groot en vaak levenslang zichtbaar. Het is nog lastig om bij deze kleintjes goed onderzoek te kunnen doen voor de juiste behandeling. Dankzij onze donateurs hebben we de aanschaf van een kinder MRI mogelijk gemaakt. Met deze kinder MRI kunnen de artsen zien hoe de longen van deze kinderen bewegen en daardoor een betere diagnose stellen.
   
 3. Onderzoek bij kinderen met hartritmestoornissen
  Eén op de tien kinderen die per jaar in Nederland overlijden, sterft aan een plotselinge hartstilstand. Onderzoek naar hartritmestoornissen bij kinderen kan dit voorkomen. De afdeling Cardiologie van het Sophia is in 2017 gestart met onderzoek naar het ontstaan van erfelijke hartritmestoornissen en de beste medicatie. Hierdoor overlijden er in de toekomst minder kinderen aan een plotselinge hartstilstand. Ook lopen zo minder patiënten blijvende schade door reanimatie op.
   
 4. Onderzoek bij kinderen met autisme
  In het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis is het expertisecentrum ENCORE gevestigd. In dit centrum vindt onderzoek plaats naar zeldzame aangeboren aandoeningen in het zogenoemde autistisch spectrum. De aandoeningen zijn vaak uniek en ingewikkeld. Naast veel lichamelijke problemen zijn er dikwijls ook problemen met de cognitieve en gedragsontwikkeling. Kennis is nog beperkt. Dit in 2017 gestarte onderzoek moet de kennis hierover vergroten.

In 2017 zijn met subsidie van het Sophia Fonds 8 onderzoeken gestart. We lichten er 2 uit: een onderzoek naar het gebruik van weekmakers op de Intensive Care en een onderzoek naar een effectief middel voor kinderen met een zogenoemde hernia diafragmatica. Dat laatste is een aangeboren afwijking aan het middenrif en de longen.

 1. Onderzoek gevolgen gebruik weekmakers
  Dit 2-jarig onderzoek richt zich op de gevolgen van het gebruik van weekmakers (ftalaten) op de Intensive Care. Ftalaten zijn weekmakers van plastic voor bijvoorbeeld katheters, canules en infusen. Kinderen die ernstig ziek zijn geweest, leiden vaak nog jaren aan allerlei klachten en tonen onvolledig herstel. Vermoedelijk speelt het gebruik van deze materialen daarbij een rol.
   
 2. Onderzoek middel hernia diafragmatica
  Bij kinderen die met een hernia diafragmatica worden geboren, komt de buikinhoud in de borstholte terecht. Hierdoor ontwikkelen de longen en bloedvaten in de longen zich niet goed. Zo ontstaan direct na de geboorde ademhalingsproblemen en problemen met het opnemen van zuurstof die zorgen voor ernstige klachten. Bij een kwart van deze kinderen leidt dit tot overlijden. Dit 4-jarige project onderzoekt welk middel het meest geschikt is om deze problemen te behandelen.

Vooruitblik 2018: meer interne ambassadeurs

In 2018 willen we blijven samenwerken met het Sophia om (onderzoeks)projecten nog beter voor het voetlicht te brengen en het aantal interne ambassadeurs te vergroten.

Verder willen we:

 • Extra steun vanuit bedrijven en particulieren krijgen door helder over onderzoek te communiceren en het mogelijk te maken een onderzoeker te sponsoren.
 • Aanvragen bij andere fondsenwervende stichtingen en vermogensfondsen een structureel onderdeel maken van de fondsenwervingsactiviteiten.
Extra css classes 
wit_dia

U bent hier

Financieel jaarverslag